Апелативният специализиран съд отказа да задържи 16-годишния ученик. С момчето ще работи само Детска педагогика стая.

Младежът беше пуснат още в края на миналата седмица. От специализираното държавно обвинение поискаха той да бъде настанен в изолирана среда, в която специалисти да работят с него.

Според обвинението в дома на момчето е намерено голямо количество взривни вещества и устройство.

„Намерени са взривни вещества и взривни устройства по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България”, каза говорителката на Апелативната специализирана прокуратура Сийка Милева.

По думите й сигналът не е подаден от родителите, но не уточни кой е информаторът. Милева благодари за помощта на семейството.

„За родителите - категорично помощта им е огромна. Но искам да Ви уверя, че информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях. Тези взривни вещества, които са намерени в изключително голям обем и за Европа, са били изненада и за самите тях”, заяви Милева.

До ареста на 16-годишния ученик се стигна, след като разследващите установиха комуникация на ученика с активисти, вербували го да направи атентат. В дома му бяха открити взривни вещества, схеми за бомби и знаме на „Ислямска държава”.

Според бившия директор на ДАНС в Пловдив Ангел Стоев 16-годишното момче само е попаднало на терористичната организация. Не е ясно точното местоположение на вербовчиците. 

„Нямаме данни за някаква мрежа, нямаме данни за целенасочен опит да бъдат вербовани български деца. От тази гледна точка обществото може да бъде спокойно”, заяви Ангел Стоев. 

Съдът счита, че има вероятност момчето да е извършител на престъплението, за което е обвинен. Но въпреки това, то трябва да остане в средата си и да ходи на училище. 

„Прие се, че следва да се даде шанс на обвиняемия, тъй като скоро е навършил 16 години. Беше му обяснено, че това е взето  едно тежко решение от съдебния състав и се надяват да не се повтаря неговото поведение”, заяви прокурорът по делото Илиян Точев. 

„Не считам, че това е завършен престъпник, който да е имал крайно намерение да извърши терористичен акт”, каза Ангел Стоев. 

В залата момчето е казало, че осъзнава вината си. Защитата му днес запази мълчание и отново помоли семейството да не бъде притеснявано