Ученик извади пистолет в час по история във Френската гимназия в София. Инцидентът е станал в следобедните часове на 26 януари. Двама негови съученици излизат от класната стая и съобщават на директорката за заплахата, след което младежът бива изведен.

18-годишното момче започва да зарежда пистолета си в часа. Учениците са притеснени, че ръководството неглижира случая.

„Преди ученици от гимназията са го виждали да носи в чантата си ножове и боксове. Той неведнъж е проявявал агресивното си поведение към другите. Учителите са наясно с проблемното му поведение. Заради тези си провинения преди време беше отстранен от училище“, посочват в своя позиция ученици от 12 клас в 9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин".

Позиция на ученици от 12 клас в 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“
Снимка: Редакторски екип

От ръководството на гимназията са категорични, че са взели всички необходими мерки. Имат готовност да поставят и детектор за оръжие на входа, за да се избегнат други подобни инциденти.

„Ученикът, каза, че е го е носел, защото е искал след часовете да отиде на разходка в Горна Баня в гората, за да се упражнява да стреля. Издадох заповед за отстраняване на ученика, той повече не е влизал в училище. От днес с моя заповед той е отстранен - това е правото, което ми дава законът", обясни пред bTV Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“.

Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“
Снимка: Редакторски екип

Писали сме две писма до Дирекция „Социално подпомагане“, не сме получили нито отговор, нито съдействие. Трудно работим и със семейството, те не съдействат“, добави тя.

От СДВР заявяваха за bTV, че имат подаден сигнал от директорката, а момчето се е явило в Първо районно, където му е връчен предупредителен протокол.