Отново присъствено в клас от днес се връщат учениците от 7., 8. и 12. клас.

Това са около 170 000 деца, както и 30 000 преподаватели, които подновяват учебния процес след повече от месец на изцяло онлайн обучение.

Според одобрения от здравните власти график на следващ етап от 18 февруари присъствено ще се обучават учениците от 5., 10. и 11. клас, а от 4 март в клас ще влязат и учениците от 6. и 9. клас, както и отново тези от 12. клас.

Решението беше взето като част от разхлабването на противоепидемичните мерки в страната. Докато при по-малките ученици маските са препоръчителни, то за големите са задължителни.

Училищата създават организация, при която възпитаниците не се засичат по коридорите, а помещенията се дезинфекцират.

Екип на bTV отиде в столичното 18. СУ „Уилям Гладстон“. На входа на вратата всеки ученик трябва да си измери температурата. Той е длъжен да бъде с маска. В случай, че е забравил, на входа има сложени предпазни маски и дезинфектанти.

По думите на директора на училището не липсват родители, които се притесняват децата им да се върнат отново присъствено в клас. Повечето обаче са "за" това да се случи.

Някои от дванайсетокласниците споделиха, че им е липсвала комуникацията по време на онлайн обучението. Те предпочитат присъствената форма.

В едно от най-големите училища в Пловдив - СУ „Димитър Матевски“ в кв. „Тракия“, също посрещат учениците тази сутрин. Те влизат през три входа, като са разделени на различни потоци. На входа има дезинфектанти и учители, които дават дежурства.