Ученици и техните родители започват акция за набиране на средства за реставрацията на сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия.

Това е втората поредна инициатива от кампанията на клуба "Пловдив - Оптимист Интернешънъл" за ремонт на сградата, построена през 1850 година от Найден Геров, съобщават организаторите на инициативата. Акцията ще се състои паралелно с празничната програма по случай 24 май от 9 ч. до 11 ч..

В сградата, която е паметник на културата, се помещават две от елитните училища в Пловдив - ОУ "Княз Александър Първи" и ГХП "Св. Св. Кирил и Методий". Децата, които са съпричастни към каузата, са членове на клуба "Пловдив Джуниър" и заедно със своите родители ще поставят урни за набиране на средства пред църквата "Св. Св. Кирил и Методий", намираща се в съседство.

По време на първата акция, състояла се преди Великден, чрез разпродажба на произведения на кулинарното и изобразителното изкуство децата събраха 3490,63 лева, припомнят от клуба.

Като сграда, която е със статута на паметник на културата, членовете на клуба и голяма част от родителите на учениците смятат, че нейната реставрация може да се извърши със средства по проекти от европейски програми.

Дамите от клуба "Пловдив – Оптимист Интернешънъл" ще се ангажират да обсъдят с община Пловдив възможностите, които европрограмите предлагат за реставрация на паметници на културата.

Бившата Пловдивска мъжка гимназия е част от възрожденското ни наследство и със сигурност е една от най-значимите културни ценности не само в Пловдив, но и в цялата страна, което я прави подходящ обект за посещение от туристи и гости на града през 2019 г., когато градът ще бъде Европейска столица на културата, смятат организаторите на благотворителната кампания.

В сградата на ул. "Хан Кубрат" 15 в Пловдив, в която днес се помещават ОУ "Княз Александър Първи" и ГХП "Св. Св. Кирил и Методий", са учили редица българи, оставили своята следа в историята и културата на страната.

Сред тях са Васил Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Сред преподавателите се отличават имената на Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка.