След като стана ясно, че у нас е открит уникален щам на коронавируса, учени се заеха с изучаването му.

Според експерти българският вариант на COVID-19 е леко изменен британски вариант.

Двата случая на жени, инфектирани с българската мутация на коронавируса, са установени при рутинно изследване на проби в Центъра по заразни и паразитни болести. Промяната е в така наречения „спайк протеин“ или шипчетата по повърхността на вируса. Точен триизмерен модел на мястото на мутацията изготвят учени от Института по молекулярна биология.

Снимка: Институт по молекулярна биология „Академик Румен Цанев“

„С този модел анализирахме какви свойства този протеин ще покаже. Дали ще са притеснителни или не. Хубавото е, че тази замяна е в място върху повърхността, но не от значение. Оставаме си на същото положение като английския вариант“, обяснява Кирил Кирилов, главен асистент в института.

В момента активно се събират проби от Северна България, за да се установи какво е разпространението на българския вариант.

„Съществува и опция тези двама души – с това да приключи съществуването на този вариант. Възможно е тези двама души да не са предали вируса на трето лице“, казва директорът на Института по молекулярна биология към БАН – проф. Ива Угринова.

Учени не очакват българският вариант да се окаже неуловим за ваксината.

Националният ваксинационен щаб взе решение за оксфордската ваксина

При жени под 60 години, които имат рискови фактори за тромбоза или имат тромбоцитопения, употребата ѝ ще бъде ограничена.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички, които са получили първа доза и не са имали сериозни нежелани реакции, могат да си поставят и втората – без ограничения във възрастта или пола.

Все пак, ако някой не иска да си я постави, ще може да я замени с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, но не по-рано от 84 дни след имунизирането с „АстраЗенека“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние знаем кога са поставени дозите по различните болници и места. На тези дати ще бъдат осигурени достатъчно ваксини. Имаме готовност през май ще могат да се правят по 50 хиляди дози на ден“, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От ваксинационния щаб обявиха, че преболедувалите, които искат да се ваксинират, могат да го направят не по-рано от 3 месеца след положителния тест.

А при хора, които са се разболели от COVID-19 между двете дози, втората трябва да се постави не по-рано от 6 месеца след боледуването.

Все още няма данни от клинични проучвания за комбинация на ваксини.