„Българският вариант на вируса може да е открит случайно“, каза в "Тази сутрин" проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН.

Преди дни на брифинг на здравните власти стана ясно, че при две жени от Северна България са открити изменения в британския вариант на вируса. Тези мутации категорично могат да се обявят за български вариант.

„Не знам какво точно е довело до секвенирането на тези проби, може да е всичко“, каза Угринова. По думите й единственото условие е пробите да са високопозитивни, като редовно се събират такива от цяла България, за да се следи развитието на епидемията.

„Предполагам, че по този начин са установени тези мутации“, каза Угринова.

Тя добави, че можем да разберем дали българският вариант дава отражения върху боледуването от коронавирус, единствено ако достатъчно хора се разболеят от него.

Четвърта вълна

Според Угринова четвърта вълна на коронавируса няма да има поне в големите градове.

„Доста близо сме до т.нар. колективен имунитет“, каза тя. Според нея голяма част от населението на големите градове вече е преболедувало вируса.

„Британският вариант е по-лек, третата вълна се дължи на това, че са много случаите, но регистрираните са процентно много по-малко от реално болните“, припомни Угринова.