Бившият шеф на ДАНС беше задържан днес. Димитър Георгиев, негов действащ колега, президентът на "Бистришките тигри" и още двама души влязоха в ареста по подозрение за бракониерство.

В джипа им е намерена убита дива свиня. Задържаните са обяснили пред разследващите, че видели дивата свиня, която куцала, помислили, че е болна и, за да не зарази останалите животни в гората, извършили санитарен отстрел. След това се опитали да прикрият следите си, като изхвърлили торбичка с патрони, а в колата са открити още патрони и още един шумозаглушител.

Двата джипа са спрени тази нощ край Симитли след сигнал за незаконен лов. В ареста са петима.

Иззети са и оръжията им. Били са на лов след подписан договор за ловен излет между горското и фирмата на един от задържаните - президентът на футболен клуб „Витоша“ Сергей Ташков.
 
„Договорът е подписан в началото на месеца, има преведена гаранция, до тук нещата са добре, след което за всеки отделен ловен излет трябва да има надлежно издадено разрешително, каквото за вчерашния, снощния, случай няма“, обясни инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.

Преди задържането мъжете са се опитали да се освободят от веществените доказателства, разкриват наши източници. Щом забелязват полицаите, те изхвърлят от автомобила торбичка, в която имало 100 патрона и шумозаглушител.

В един от джиповете са намерени още патрони, пушки, както и самото прасе.
 
„Той е бивш, разбира се, председател на ДАНС, но заедно с действащ служител от ДАНС в правния отдел или правната служба, и с още двама души, с два джипа и с убито диво прасе в една от колите, са заловени да осъществяват нощен лов. Младият служител от ДАНС, който е действащ, за който ви казах, е колега на Бойко Борисов в спортния клуб „Бистришки тигри“, играят мач, те спортуват заедно“, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.
 
Задържан е и горски служител, който често помагал за организирането на лова на дружинката в село Сушица.
 
„Отговорен е горският. По принцип върши много работа, организира лова в моята дружинка – той е на втора група и има добри отзиви за него. Нещо да не се е подвел, или не знам просто, нямам информация“, коментира Георги Митрев, председател на ловна дружинка „Сушица“.
 
Районната прокуратура води разследване за незаконен улов на едър дивеч. Засега не са повдигнати обвинения. Петимата задържани са освободени.