Жестоко убийство днес потресе Слънчев бряг. Мъж намушка с нож жена си. Междувременно случаите на домашно насилие в извънредната ситуация се увеличават.

Жителите на курорта нарекоха мястото на убийството „къщата на ужасите“. В нея са живели Павел и Татяна през последните 5 години. Той е бивш авиоинженер с американско гражданство, тя е украинка, известен моден дизайнер. Пандемията ги разделя за 4 месеца, седмица след срещата им жената е намерена убита.

Със сълзи на очи най-добрата приятелка на Татяна – Анжела Кирова разказва: „Знаем, че я е зарязал по жесток начин, че тя е умряла на тази тераса и е нямало шанс да бъде спасена“.


Двамата сключват брак миналата година и тя заминава за Украйна да поднови документите си, когато е обявена пандемията. Успява с кола да премине затворените граници и преди седмица пристига.

Снимка: btvnovinite.bg


„Тя се прибра да живеят, да си оправят хотела, да се наслаждават на живота, но нещо с човека се е случило за тези 4 месеца, какво – ние не знаем“, сподели Анжела.

Съседите познават съпрузите като спокойни и сплотени.

За последните 2 месеца, 7 жени са загубили живота си у нас, алармира в „Тази сутрин“ омбудсманът Диана Ковачева, позовавайки се на данни на Световната здравна организация.
За същия период 12% повече жени са потърсили помощ и по телефона. Психолози прогнозират, че повече хора имат нужда от помощ след изолацията.

Снимка: btvnovinite.bg


Омбудсманът търси подкрепа от правосъдното министерство. „Аз предлагам промени в Наказателния кодекс, с които да се премахне системният характер при домашното насилие. Тоест, то да се наказва при първия акт, а не да се чакат три последователни опита. Една жена може да бъда убита от първия път“, посочи Ковачева и добави, че е готова да се обърне и към Народното събрание.