От днес всеки пълнолетен може да си постави четвърта доза ваксина срещу коронавирус, но трябва да са минали най-малко 4 месеца след първия бустер при хора със завършена имунизация с двудозова ваксина. Към 17 ч. днес бяха поставени 204 втори бустера и РНК ваксини, най-много на възрастни.

Според лекарите в момента у нас преобладават подварианти на „Омикрон“ с грипоподобни симптоми - главоболие, умора, втрисане, кашлица, лека температура. 

В търсене на "Модерна" за четвърта игла Мила Кръстева обикаля  няколко здравни служби, а нейн близък други. Не искат да отворят флакон само за един човек.

„Първият ни бустер беше „Модерна“, искахме и вторият ни да е „Модерна“.  В повечето центрове, които са обявени, „Пфайзер“ има, „Модерна“ няма. Или нямат, или записват“, каза Мила Кръстева.

След дълго търсене, Мила успя да сложи втора бустер. Отговорът на здравните власти - желаещите трябва да заявят това, ваксини има, но не трябва да се пилеят.

„Заявят ли хората интерес, е въпрос на 1 - 2 дни да бъдат доставени и то по начин, по който, отваряйки един флакон - да можем да го оползотворим. Никъде не казваме, че тази четвърта доза е задължителна за когото и да било. Става въпрос за определени групи от населението, които са подложени на по-висок риск“, обясни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Втори бустер се поставя най-малко 4 месеца след първия.

Според епидемиолозите в момента в страната има скрита заболеваемост, тъй като симптомите са по-леки. Затова повечето хора не се тестват в лаборатории, а използват домашни тестове.

„Причина за това има, защото личните лекари не могат да издават след 31 март да издават направления за PCR. Скритата заболеваемост много ме тревожи, защото не могат да свикнат хората с това, че би трябвало да се посъветват с лекари“, каза епидемиологът проф. Радка Аргирова.

Днес повечето желаещи втора подсилваща доза са отишли в здравните инспекции.

От 1 август направлението за настаняване в болница ще е електронно. Така ще е ясно какви и колко пациенти има в лечебните заведения, а линейките няма да обикалят в търсене на свободни места, обявиха от министерството на здравеопазването.