Хиляди тютюнопроизводители от цялата страна се готвят да блокират граничните пунктове в четвъртък. Хората са разгневени, защото се оказва, че България единствена не е защитила европейски субсидии за сектора за следващия програмен период 2014-2020 г.

Живко Георгиев има 200 декара с тютюн. Той смята, че незащитените субсидии са груба грешка на българските политици. „А пък нашите колеги в други държави, например в Унгария, в Полша, Гърция, Италия, Франция - те си получават тези 7 години и ще продължават още 7 години, пък ние няма да вземаме. Ние в Европа ли сме, къде сме?”, коментира Георгиев.

Неговата позиция е, че без подпомагане секторът е обречен. „Имам 30 човека осигурени, това са доста пари на месец и едвам кретаме. Ако ги няма тези субсидии, браншът заминава. Просто си заминава тютюнът”, смята той.

Сюлейман Мустафа има роднини в Никозия, които за килограм тютюн там получават 18 лева. Вземат и допълнителна субсидия от 2 евро. А в България, със същия поминък, семейството на Сюлейман агонизира. „Жена ми не работи, дъщеря ми не работи, имам зет - тук, там в строителството един-два дена - и гледаме само от тютюна. Ще протестираме - не само аз, много хора питат за датата”, описва ситуацията тютюнопроизводителят.

Тютюнопроизводителите от Добруджа ще настояват в сряда да получат отговори - защо продукцията им не е защитена с евросубсидии и кой носи отговорността.