Туристическият бранш и здравният министър Мирослав Найденов изразиха резерви по предложението да бъде премахната услугата "ол инклузив" в хотелите под 4 звезди по Черноморието. То бе направено преди ден от Агенцията по безопасност на храните с основния мотив, че има хотели, чиито места за хранене са в пъти по-малко от легловата база и съответно не могат да предложат качествена услуга.
Найденов се включи в дебата "за" и "против" забраната, като каза, че не може да се ограничават нискокатегорийните хотели да предлагат "ол инклузив" и се обяви за друго решение - комплексите да бъдат задължени да разполагат с места за хранене наполовина на броя на леглата им.
От бранша бяха категорични, че това предложение няма да се приеме - още повече, че пакетите "ол инклузив" за този сезон вече са продадени. Хотелиерите смятат още, че качеството на услугата няма да се подобри, ако от схемата "ол инклузив" се извадят нискокатегорийните хотели. Това даже би дало преднина на основните ни конкуренти - Гърция и Турция, където няма такива ограничения.
"Няма по света такава практика, "ол инклузивът" да бъде на разрешителен и забранителен режим така, както са взривните вещества. Ние не трябва да измисляме нови варианти на пазарни форми, трябва просто да се съобразяваме с нашите конкуренти", коментира Стоян Маринов, зам.-председател на Туристическата камара-Варна.
Работещите в тризвездни хотели "ол инклузив" подозират, че зад исканите промени стоят корпоративни интереси – на големите вериги, които искали да премахнат конкуренцията в лицето на по-малките обекти.
Хотелиерите все пак имат лесен изход, ако тази забрана влезе в сила. "Free of charge - т.е плащаш 10 лева и нищо друго не плащаш. Няма да го наричат "ол инклузив", ще го наричат "без такса". И в тези 10 лева ще влиза и паркингът, ще влиза и закуската и вечерята, ще влизат, например, шезлонги на плажа...", казва още Маринов.
И докато текат дебатите идва ли краят на "ол инклузива" по-ниска категория, Агенцията за безопастност на храните вече е започнала стандартните си проверки преди сезона. От институцията уточняват, че при инспекциите в хотелите този сезон стриктно ще следят за съотношението леглова база - места за хранене.