Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора.  Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал. 

Според тях би било добре да се помисли за внос на кадри или по-активна политика по отношение на образованието и подготовката на професионалисти за сектора. 

Снимка: Министерство на туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обясни, че на последното заседание на Министерския съвет са отпуснати нови 2 118 718 за тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за подобряване на образователната инфраструктура в страната. Парите са за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища, като всяка година ще се отделят по близо 70 млн. лв.

Председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова коментира, че заболеваемостта в Смолянска област е ниска и това ще доведе до допълнителна сигурност за туристите, които ще посетят региона. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Правим всичко възможно да развием областта като четирисезонна дестинация“, посочи министър Николова. Вицепремиерът информира, че на редовното си заседание в сряда Министерския съвет реши да осигури допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия.

С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март.