Турция изпраща нов посланик в София. За пръв път в историята на турската дипломация жена-дипломат ще заема посланическия пост в България.

Айлин Секизкьок ще смени на поста в София досегашния посланик Хасан Улусой, който ще замине като посланик на Турция в Белгия. 

През Хасан Улусой препоръча по-ефективно изучаване на турски език в училищата в България" в реч при откриването на нов завод за производство на автомобилни части край Кърджали. Това предизвика бурни реакции у нас. 

Външното ни министерство реагира остро на изказването, властите у нас привикаха дипломата да даде обяснения за думите си. Посланикът обясни в своя защита, че думите му са били погрешно интерпретирани. 

Указът за новите назначения на турските посланици беше оповестен от министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, а списъкът с имената бе публикуван от Анадолската агенция.

Айлин Секизкьок постъпва на работа в турското външно министерство на 19 години, като по това време е най-младата жена в системата на турската дипломация.

Завършила е международни отношения, заемала е длъжността заместник-директор в отдела за сигурност и разузнаване.

Интересна подробност е, че съпругът на Айлин Секизкьок - Хасан Секизкьок, също е дипломат и е назначен за посланик на Турция в Северна Македония.