Вестниците на Ирена Кръстева и Делян Пеевски: "Монитор", "Телеграф" и "Политика" са купени с кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. Това става ясно от проверка на Софийска градска прокуратура, с която сайтът „Биволъ” се сдобил от Народното събрание.

Проверката е направена през 2009 г. по инициатива на депутата Митко Димитров („Атака”). Първоначално информацията за проверката била отказана от прокуратурата на „Биволъ”.

След публикации в медиите, банкерът Цветан Василев поиска от Европейската комисия да отрече, че той има връзка с кредитирането на медиите на Кръстева. Василев твърди, че никога не е инвестирал в тези вестници.

От проверката на прокуратурата, получена по реда на ЗДОИ, става ясно, че кредитът от КТБ е взет през юли 2007, а през ноември 2007 е изплатен след продажба на акциите на "Монитор" ООД и "Пресмаркет" ООД в капитала на "Обединени български вестници" АД.

Именно в този период Цветан Василев и Ирен Кръстева са в борда на "Обединени български вестници" АД, създадена за приватизацията на ИПК „Родина”.

Налице са данни за кредитиране от банката КТБ на свързани лица в нарушение на закона, които данни обаче ДАНС и СГП не са изследвали.

Прокурор Ангел Илиев, който е подписал постановлението за липса на данни за престъпление, беше скандално назначен за апелативен прокурор от предишния ВСС.