В първия ден след речта на президента, думите му предизвикаха остри реакции от страна на управляващите. Те казаха, че не свалят доверието си от него, но го предупредиха: „Ние ще решим дали да подкрепим искането за импийчмът, като чуем решението КС“.

„Съжаляваме за издънката на президента и той вече не е президент на нашите избиратели, защото ги обиди“, заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

Според Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“, не е добре, когато човекът, който олицетворява единството на нацията да разделя народа.

Депутатите от БСП очаквано защитиха президента и атакуваха правителството.

 „Кабинетът чака да минат труповете на враговете му по реката. Но реката вече пресъхна“, коментира Крум Зарков от левицата.  По думите му това което дразни е, че президентът казва истината.  

От ДПС вчера се въздържаха от коментар. Днес обаче обявиха, че криза има, но казаното от президента я задълбочава, без да се предлага изход от нея.

„Ако ще правим упражнението „Стани, да седна“ – не си струва. Войната на институциите средство за преодоляване на кризата ли е?“, попита Йордан Цонев. 

И от партия „Воля“ се обявиха срещу вчерашното изявление на Румен Радев. 

„Вчера президентът излъга, че се интересува от законодателството. Той повтаря мои думи от преди 4 години“, заяви Веселин Марешки. 

Повечето партии изразиха опасенията си, че от тук нататък диалогът между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 ще бъде блокиран, което ще вреди на всички институции.