Земетресение с магнитуд от 5,7 е станало край източното крайбрежие на Камчатка през нощта, а след това в кратера на вулкана Ключевская се е появило сияние.

Регистрирани са изхвърляния на гореща магма с честота до 10 експлозии на час, очакват се потоци от лава, съобщават от пресслужбата на Института по вулканология от Далекоизточния клон към Руската академия на науките.

"В Камчатка започна изригването на върха на най-високия вулкан в Евразия Ключевской. Има единични изхвърляния на вулканични бомби с честота до 10 експлозии на час. Учените очакват изтичане на лава и кални потоци, които ще преминат по речните корита в района на вулкана“, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Изригването е започнало от върха на кратера. Поради значителната дълбочина на вулкана - около 200 метра, над ръба се виждат само отделни изхвърляния. Учените предупреждават, че интензивността на изригването ще се увеличи.

Според Алексей Озеров, директор на института, изригванията на вулкана Ключевской могат да продължат от няколко седмици до една година.

Вулканът Ключевской, чиято височина е 4800 метра, е най-високият активен вулкан в Евразия. Възрастта му се оценява на 7000 години.

Последното изригване на върха беше началото на октомври 2020 г. и продължи до 8 февруари 2021 г.