Български ученици спечелиха три медала на най-престижния турнир за годината в света - Международната олимпиада по биология. Те премериха знания с 320 ученици от 80 държави.

Гимназистите ни спечелиха пълен комплект - златен, сребърен и бронзов медал на 34-ото издание на олимпиадата, което се проведе в Обединените арабски емирства, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Дванайсетокласникът от Софийската математическа гимназия Петър Жотев грабна златото за трета поредна година. Неговото постижение е исторически прецедент, защото състезателите на Международната олимпиада по биология имат право да участват само по два пъти. Заради пандемията от COVID-19 обаче бе прието онлайн участието да не се счита за реално присъствие. Така, Петър Жотев се оказа първият и единствен биолог в света с три златни медала.

Среброто спечели друг ученик от гимназията - Виктор Лилов от 11. клас. Виктор е член и на Националния отбор по химия и тази седмица заминава и на Международната олимпиада в Швейцария.

Бронзовият медал заслужи Виктория Иванова, 12. клас от Математическата гимназия в Плевен. А Яна Атанасова от НПМГ бе удостоена с грамота за достойно представяне.

Ръководители на българските ученици са проф. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

Състезанието се проведе в три дни - 5, 6 и 7 юли. Участниците решаваха четири практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията, а в допълнение трябваше да анализират и решат над 400 теоретични задачи.

„Изключително горди сме с постиженията на нашите биолози, които са най-силните в Европа“, заяви проф. д-р Албена Йорданова от името на ръководителите.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. До 2023 г. Българските участници на IBO са донесли на страната ни общо 78 медала: 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала и 8 почетни грамоти.