Ръководството на болница „Шейново“ наказва трима, заради случая с разменените бебета, заяви директорът д-р Румен Велев. Старшата акушерка е понижена в длъжност.

Наказанията са дисциплинарни след вътрешна проверка. Вчера Медицинският надзор обяви, че също ще наложи санкции.

Планира се двете семейства да разменят бебетата утре, научи неофициално bTV. В хода на деня част от страните по казуса не потвърдиха тази информация.

Адвокати по семейно право са категорични, че размяната може да стане лесно и бързо, без да се водят дела. Към съда семейства могат да се обърнат за обезщетения, които болницата да им плати за причинения стрес. Това, разбира се, може да стане и с извънсъдебни споразумения.

Директорът на болница „Шейново“ не смята, че трябва да подава оставка.

„Виждам моята роля в това да изградя максимално бързо и да подобрим нашата система за работа и изписване на бебетата“, обясни д-р Румен Велев.

Така болницата въвежда промени - при изписването на бебетата върху документа се подписват двама души, а не един от болницата. Майката собственоръчно да пише номера на гривната на детето.

Болницата се е срещала с адвокатите на двете семейства. По думите на директора има единомислие, че децата трябва да се върнат възможно най-скоро при биологичните си родители.

От Национална мрежа за децата казват, че случаят повдига и въпроса защо у нас масово бебетата се отделят от майките в първия час на раждането им - нещо, което противоречи на световните практики.

„Нашите болници не са подготвени за това да оставят бебето до майката веднага след раждането, а това всъщност е изключително важно, както очевидно, за да се предотвратят такива грешки с разменени деца. Това то да бъде до майката в първия час от живота си води до това да има по-добри сърдечни показатели, по-добре се адаптира към света“, обясни Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

От болница Шейново обмислят да въведат подобна практика.