Трима българи са били осъдени от лондонски съд  за участие в организирана престъпна група за трафик на жени и транссексуални български граждани с цел сексуална експлоатация във Великобритания, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 

Присъдите са резултат от близо едногодишна работа на съвместен екип за разследване на групата от служители на британските полицейски и съдебни органи, Сектор „Трафик на хора“ в ГДБОП и Следствения отдел на Специализираната прокуратура, с подкрепата на Европол и Евроджъст. 

По решение на екипа от разследващи материалите от българското разследване под надзора на Специализираната прокуратура са трансферирани във Великобритания, за присъединяване към тамошното дело и провеждане на съдебния процес срещу групата в Лондон, съобщават от пресцентъра. 

Тримата трафиканти са задържани в Лондон и Бургас.Те получават съответно 11, 10 и 3 години лишаване от свобода. 

Най-тежкото общо наказание от 11 години затвор съдът наложи на участничката в групата Елеонора В. за 4 престъпления. Тя получава 8 години за трафик на хора, 4 години за контрол на проституция и 3 години за разпространение на кокаин. 

Общото крайно наказание на ръководителя на групата Илия М. е 10 години лишаване от свобода. От тях 5 години е наказанието за трафик на хора, 3 години за контрол на проституция, 3 години за разпространение на кокаин, 2 години за кражба и закана с убийство и 8 месеца за притежание на незаконно оръжие. 

Мариан В. е осъден на общо 3 години затвор за трафик на хора, контрол на проституция и разпространение на кокаин. 

На Елеонора В. и Илия М. също така е наложена и 15-годишна забрана за „купуване на самолетни билети за други лица, наемане на повече от едно жилище, транспортиране на лица, извън тяхното семейство, създаване на профили в сайтове за запознанства или рекламиране на сексуални услуги, директен или индиректен контакт с жертвите, свидетелствали срещу тях“. 

Доказателствата по делото сочат, че част от самите участници в групата преди години са били жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. От 2017 г. те започнали да набират жени и транссексуални българи с обещания за работа и по-добър живот в Лондон. От летището ги транспортирали до наети от групата квартири, където да живеят по четирима или петима и да проституират без почивен ден. Те нямали право да напускат адресите и да ползват медицински услуги. 

Освен това тримата принуждавали жертвите си да продават кокаин на своите клиенти. 

Елеонора В. Тя отговаряла за набирането и транспортирането на жертвите, наемането на жилища за работа и публикуването на обяви в сайтове за сексуални услуги. На нея жертвите били длъжни да дадат и по 300 паунда депозит, като гаранция за евентуални нанесени от тях щети, който обикновено не се връщал. 

Жертвите били принудени да работят за групата минимум два месеца, като при напускане трябвало да дадат двуседмично предизвестие. 

Илия М. бил отговорен за снабдяването на групата с кокаин, за налагането на глоби на „работещите“ – обикновено между 500 и 1000 британски лири, както и за държането им в подчинение чрез физическо насилие над тях или чрез заплахи с насилие над техните близки в България.

Мариан В. осъществявал прекия контрол на проституиращите и събирането на заработените пари. По договорка на „работещите” се полагали 50 на сто от заработените пари и бакшишите, но заради налагани глоби и удръжки те получавали по-малка част от тях. 

Така групата придобила значителни средства, от които инвестирала в недвижими имоти в Несебър, Пазарджик и село Кошарица, както и в луксозни автомобили във Великобритания. 

Показания по делото са снети от шест жертви на сексуална експлоатация от групата, част от които са разпитани по видеоконферентна връзка от съдебния състав по делото в Лондон. Установени са жертви и от трети страни, които не са намерени във Великобритания и България. 

След произнасяне на присъдите на участниците в групата британските власти са изпратили съобщение за откриване на процедура за депортиране на осъдените за изтърпяване на наказанията им в България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!