Деветима бяха задържани при акция срещу трафика на хора с цел просия във видинското село Дреновец. Те се разследват за пране на пари и лихварство.

Операцията е на Специализираната прокуратура, Дирекцията за борба с организираната престъпност, Жандармерията и Полицията.

В едно от най-големите села във Видинско с над 50% безработица и много бедни хора, хубави къщи със скъпи огради правят много силно впечатление.

Дреновец попада под полицейска обсада рано сутринта.

От девет къщи са задържани деветима. Те работили предимно в Швеция, а изкараните там пари "инвестирали" в къщи и скъпи коли.

"Съмнявам се, че със социални помощи или с ТЕЛК, или без да имаш един ден работен в живота си, можеш да построиш и придобиваш такива сгради или Х-шестици и други скъпи коли, но това е работа в крайна сметка на НАП", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Разследването срещу групата се води от близо три месеца след оперативна информация на полицията във Видин. При днешната акция са разпитани и жертви на трафик.

"Уговорките са били, че ще разделят 50 на 50 придобитото от просия в Швеция, обаче в крайна сметка са получавали дребни суми", допълни Иван Гешев.

Според близките на един от задържаните той изкарва пари от продажба на билки. Не отрекоха че просят, но не и по принуда.

bTV разказа за просешкия бизнес в Дреновец още в началото на 2016 г.

Скъпите коли са иззети по образуваното досъдебно производство, разпитите на свидетели продължават.

На колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения и какви ще са те, ще стане ясно в следващите дни.