„Ние разбираме, че огромният интерес към него всъщност е интерес към нас, към нашите решения и нашите действия“. Това написа в профила си във „Фейсбук“ лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов по повод казуса с Петър Илиев.

Илиев беше кандидатът за силов вицепремиер в проектокабинета на „Има такъв народ“ в 46-ото Народно събрание.

Той е преподавател по „Конституционно право“ в Софийския университет. От СУ обявиха вчера, че в негова книга има данни за плагиатство и той ще бъде дисциплинарно уволнен.

„Петър Илиев беше едно от предложенията на „Има такъв народ“ за министри, ако въобще се беше стигнало до възможността „Има такъв народ“ да реализира правителство. Това беше отдавна. Оттогава се случиха много неща. Правителство на „Има такъв народ“ не беше съставено, а сега идват нови избори. Дали Петър Илиев е плагиатствал ли не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува „Има такъв народ“. Петър Илиев не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт“, уточнява в поста си Трифонов.

И накрая се обръща към симпатизантите и членовете на партията: „Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се налага да бъдеш перфектен“.