В следващия парламент ще работим за въвеждането на електронно гласуване. Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов пред студенти в Пловдив. С него бяга други основни лица в партията – Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

Това беше първата публична проява на лидера на партията. На събитието бяха допускани само лица с валидни студентски книжки. Охраната в зала „С.И.Л.А“ на Пловдивския университет не допусна медиите. Пред мястото на събитието имаше засилено полицейско присъствие. 

Според него така резултатите от изборите ще бъдат по-обективни. 

Студентът по право Лъчезар Енчев беше първият, отправил въпрос към Трифонов. Той поиска да разбере защо лидерът на партията не се е кандидатирал за депутат на предстоящия вот. Трифонов отговори: „Човек трябва да бъде почтен и искрен. Забележете колко лидери на партии първоначално се кандидатират и след това се отказват, увличат хората и заблуждават хората – сменят вота. Отговорността, която нося, мисля, че не е свързана с това са съм депутат, аз нося тази отговорност от момента, в който сме тръгнали да реализираме този политически проект и мога да я нося и извън парламента, извън него ще бъда по-обективен“.

Снимка: www.facebook.com/Слави Т. Трифонов

Относно медийните си изяви Трифонов заяви, че той не е музей, за да бъде осигурен достъп до него и когато има какво да каже – ще го направи.

„Гласуване е било за нас всяка вечер в продължение на 19 г. Това е много сериозен избирателен процес, защото договорите ни с bTV винаги са били, че ако рейтингът ни намалее в продължение на три месеца – договорът автоматично приключва. За нас е било важно да имаме аудитория и рейтинг. Ние сме били на избори всеки ден в продължение на 19 г.“, каза Трифонов.

Той заяви, че е съвсем нормално в една държава да има избори, защото иначе има диктатура.

Снимка: www.facebook.com/Слави Т. Трифонов

Трифонов коментира, че след промените в Изборния кодекс очаква, че на предстоящите избори всеки един българин, независимо къде по света се намира, ще има възможност да гласува. Относно машинния вот той заяви:

„Така се ограничава купеният вот. Не бива да се страхуваме от новите технологии, ние ще направим всичко възможно вотът на хората, изразен в референдум, да има електронно гласуване, което означава всеки един от нас да може да гласува от телефона си, ние ще направим всичко това да стане възможно в следващия парламент“, каза лидерът на „Има такъв народ“.

Йорданов допълни, че така ще се намали корпоративният вот, но едва ли ще бъде спрян напълно. „Що се отнася до етническия вот и този в гетата, там ще бъдат по-затруднени също. Механизмът за контрол през хартии и хартиени бюлетини е със снимка – кой как е гласувал, ваденето на празна бюлетина и вкарване на пълна. Това с машинния вот няма как да стане. Ако някой снима с телефон машината – гласът му става невалиден“, уточни той.

Йорданов коментира и сагата със закупуването на допълнителни машини. „Подозирам, че договорът между ЦИК и „Сиела“ е за прокуратурата - начинът, по който е бил сключен. Така че смятам, че ще имаме по-честни избори, няма да са най-честните на света, но ще бъдат по-честни от предишните“, заяви Йорданов.

Трифонов коментира и работата на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов: „Това с джипката е демонстрация, която е напълно излишна. Ефектът е да радва мисирките по медиите, които му принадлежат, докато нормалните хора се възмущават и отвращават. Министър-председателят на една държава не трябва да има нищо общо с образа на този министър-председател, който беше през последните 10 г. Министър-председателят трябва да завършил престижен университет, да говори езици, да бъде специалист в определени области и да има необходимия морал“.

Относно евроинтеграцията на Северна Македония, лидерът на „Има такъв народ“ заяви, че без да изпълнят поетите ангажименти от Договора за добросъседство, няма как тяхната партия да подкрепи Скопие.