Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов отправи критики във „Фейсбук“ към останалите политически за партийните субсидии, които са получили са периода от изборите на 4 април досега.

Позовавайки се на данните, публикувани от Министерството на правосъдието, Трифонов напомни, че неговата партия се е отказала от субсидията от 8 лева и получава само 1. Затова според него се получава „парадокс“, че партии с по-малко гласове на изборите от неговата са получили повече пари.

„Още преди изборите казах, че “Има такъв народ” няма да вземе субсидия от 8 лева, а ще вземе само 1 лев на глас, защото такава е волята на българите, изразена на национален референдум. След влизането ни в 45-ото Народно събрание ние подадохме и нужното заявление това наше желание да бъде изпълнено от държавата. И така, за периода от 4 април до 30 юни, видно от информацията в сайта на Министерството на правосъдието, “Има такъв народ” получи субсидия в размер на 136 223 лв. Тоест по 1 лев на глас, защото така е правилно и така е морално. Всички останали партии обаче смятат, че това нито е правилно, нито е морално. Всички те са прибрали субсидия от по 8 лева на глас (…) В крайна сметка, заради нашето решение да постъпим честно и морално, имаме един парадокс - партии, които са получили значително по-малко гласове на изборите от “Има такъв народ” са прибрали значително повече държавни пари от “Има такъв народ“, пише Трифонов. 

Специално внимание в своя коментар лидерът на ИТН отделя на разпределението на парите в коалициите и средствата, получени от ДСБ и "Движение 21", като напомня, че двете партии не са върнали надвзетите субсидии.

„Ще отбележа и още един парадокс - партия ДСБ, която е част от “Демократична България”, е получила 215 936 лева, но още не е върнала надвзетата от нея субсидия в размер на 47 078 лв. Същият проблем имаме и с “Движение 21” на Татяна Дончева. Нейното движение е получило 41 590 лева от субсидиите, но не е последвало никакво движение по погасяването на дължимите 16 324 лв. от надвзетите субсидии. Поне така е видно от информацията, публикувана в сайта на Министерството на финансите. Там е посочено, че НАП е успяла да си прибере дължимото само от партия. “Евророма”, но не и от "Движение 21" и ДСБ“, пише Трифонов.