Три жертви, една жена в неизвестност и десетки потопени къщи – това е равносметката от водното бедствие в Бургаско. Седем каскадни язовира са със скъсани стени.

Две жени и възрастен мъж са починали в съня си, спели са на първия етаж на къщите си, когато придошлата вълна ги е заляла.

Цял ден спасителните екипи търсят жена от село Черни връх, мъжът ѝ е починал от инсулт.

Нито един от язовирите с повредени стени не е потенциално опасен за населението, обяви в предаването "Лице в лице" областният управител на Бургас Вълчо Чолаков

Пет селища останаха без ток – Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

Едно от сериозно пострадалите от потопа е село Равнец. Според местните хора управата на селото е пренебрегнала предупрежденията за опасно време.  
„Проливен дъжд, баирите се свлякоха с вода и реките също се напълниха с вода. През нощта много вода отвсякъде, идва от двете реки. Трябва да се направи проверка и на горестоящите язовири над селото какво им е състоянието, преливниците как са работили, има ли там някакъв фал”, каза кметът на селото Христо Колев

Силно засегнати то водното бедствие са и кварталите „Горно Езерово” и „Долно Езерово”. 

Много от къщите в Карнобат също са наводнени, тъй като падналото количество дъжд е 100-178 литра на квадратен метър. В община Царево е преляла река Велека, хората от с. Кости са изведени навреме.

Свлачище усложни трафика по АМ „Тракия”. Земни маси са се свлекли както в аварийната, така и в активната лента.

Кризисен щаб ще изяснява причините за бедственото положение и щетите от него.

С хеликоптер на Гранична полиция беше направено облитане на района, за да се установи размерът на щетите и да се провери за бедстващи хора.

Вижте кадрите от засегнатите райони:

Вижте още за бедствието и в следващото видео: