Три са версии за трагичния инцидент с малкия самолет, който се разби край Ихтиман и доведе до смъртта на двама души. Машината е загубила височина заради човешка грешка, влошено състояние или технически отказ. 

„На височина 60-80 метра по данни на очевидци, които са го наблюдавали, самолетът започва рязък завой наляво. В следващия момент се срива и прави три витки към земята, казва Христо Христов от Специализирано звено за разследване на авиосъбития.

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на bTV до около преди година злополучният самолет, разбил се край Ихтиман, е бил на хангар на летище Лесново. Първият полет с този модел самолет, който словенска марка, е в средата на 90-те.  Подобна е и машината, която се разби край село Черньово до Ихтиман.

Машината е била с превишена летателна маса, твърди разследването.

Снимка: btvnovinite.bg

„Относително 475 килограма е максималната му излетна маса, около 100 литра има гориво на борда. Ако сложим пътника и пилота по 70 килограма. Виждаме че тук е около 530 кг зрителна маса. Малко над допустимата”, изчислява Христов.

От началото на годината трагичните случаи в „малката авиация" са 3, а загиналите - 8. 

Властите отчитат все повече полети с подобни самолети и тенденция повече пилоти да надценяват възможностите си. Според дългогодишния инструктор Георги Влайков кандидат-пилотите се увеличават.

Снимка: btvnovinite.bg

„Самолети не падат ето така. Самолети падат заради това, че редица фактори са се натрупали в много неподходяща последователност в неподходящия момент. Много правила, които винаги са написани с кръвта на някой и са били погазени и резултатът е логичен”, казва Георги Влайков от учебен център при Авиоотряд „Варна". 

За Влайков лицензът не означава практически опит. А пилотът край Ихтиман е бил с достатъчно летателни часове и е напълно правоспособен от 2016 година.

От Специализираното звено за разследване на авиационните събития обявиха, че ще сформират комисия, с която ще продължат разследването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!