Продължава разследването на трагичния инцидент със самолет, който се разби вчера близо до летищната площадка край Ихтиман. По случая работят експерти на Министерството на транспорта и Националната следствена служба.

„Самолетът излита в 11:20 ч. и две минути след излитането, в западен курс, на височина 60-80 метра, когато по данни на очевидци самолетът прави рязък завой  наляво и се срива, като прави три витки към земята. Машината пада на земята и възниква пожар. Една вероятните хипотези е, че самолетът набирайки височина е изпълнил маньовър на ляво с по-голям наклон, на авиационен език това се нарича скоростен срив”, обясни Христо Христов от Министерството на транспорта. 

Малкият двуместен самолет е трябвало да изпълни своя летателен план от летище Ихтиман, до село Черньово до село Драганово. От първоначалния оглед на мястото, където е станал инцидента, стана ясно че машината е започнала да губи рязко височина и се е разбила.  

От Mинистерството на транспорта определиха самолета като „експериментален". Близък приятел на загиналите Иван Костадинов и Вяра Лозанова обясни, че машината е разработка на НАСА, а двамата били опитни в авиацията.

„Специално на този самолет Иван има голям опит - може би над 300 часа има на този самолет, така че го е опознал добре да не допуска някакви груби грешки”, обясни Антон Георгиев от сдружение „Крила”, който познава и двамата загинали.

Според Антон Георгиев пилотът е летял при всяко добро време за летене, правил е големи обиколки на България, участвал е във всички събития на организацията на собственици на самолети. Беше доста активен в любителската авиация, обясни още Георгиев.

Той потвърди, че самолетът не е експериментален самолет, а серийно производство, дори е разработен от НАСА.

„Иван го поддържаше доста добре технически грижеше се за него... обичаше самолета. Администрацията достатъчно добре си изпълнява задълженията даже по – строго от всяка една друга държава. Затова и този самолет е регистриран в Италия”, обясни Антон Георгиев.

Продължава разследването на инцидента, министерството на транспорта изяснява причините, а Националната следствена служба търсят евентуален виновен. Летището също е проверено,  а останките на машината вече не са в полето до село Черньово.

Подобен инцидент с малък самолет имаше през април край Оризаре до Пловдив.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!