Удължава се бедственото положение в село Димчево, което вече три седмици е под вода. Според експерти землището е наводнено с количество, което може да се събере в малък язовир.

Снимка: bTV

В една от наводнените къщи в Димчево са се евакуирали към Бургас, но се връщат всеки ден, за да чистят. Други постройки са изцяло под вода. Снощи се наложи аварийно късане на дигата на близката река, за да насочи водата далеч от селото. Нивото започна да пада.

Аварийните помпи на пожарната не успяват да се справят с денонощното изпомпване. За сравнение водата в землището на село Димчево е около 6 милиона кубика, което се равнявана на водосбора на Панчаревското езеро.

Снимка: bTV

С половин метър спадна нивото на водата, след като късно снощи беше скъсана аварийно дигата между река Факийска и язовир "Мандра". Пострадалите земеделци са помагали на държавните институции, но смятат , че мерките са закъснели.

"С машини извозихме тези помпи и вече има резултат от дейността”,  коментира Красимир Маджаров, земеделски производител.

"Трябва да имат по-адекватни мерки и да се вземат комплексни, които да не се получава това наводнение.", обясни Димитрина Маджарова, земеделски производител.

Снимка: bTV

Най-големият страх на хората е, че под напора на водата може да се скъса язовирната стена и "Мандра" да удави селото.
 
"Не е отминала опасността, но от сноши вече започна да се нормализира. Ако го бяхме направили по-рано този прорез, щяхме да имаме обратния ефект и да върнем вода от реката в земеделските площи", каза Снежина Динева, директор Напоителни системи.

"Очакваме в следващите 2-3 дена водата да се отдръпне с активното помпене и двата прореза, които бяха направени снощи аварийно на дигата, за да може да започнем да описваме и щетите на залетите къщи", обясни Димитър Николов, кмет на община Бургас.

Трети ден водоподаването е спряно, на някои части от селото и елекртозахранването.