Над 40 000 деца са върнати в образователната система. Това отчете просветното министерство след две години работа.

За последната една година са отпаднали 5200 деца, което е три пъти по-малко в сравнение с предходните две години.

Мобилните екипи са посетили над 80 000 адреса. Върнати обратно или записани за първи път в образователната система са малко над 19 000 деца. От тях едва 822 са отпаднали повторно.

Снимка: btvnovinite.bg

Една от основните санкции към родителите, които не изпращат децата са на училище, е спиране на социалните месечни помощи. За миналата година санкционираните са 17 000 семейства, а спрените помощи са на стойност над 2 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Станка Асенова е майка на четири деца. Отскоро най-малката ѝ дъщеря ходи на  детска градина. Решението взима трудно, защото не е сигурна дали ще се справи.

Убеждава я Диана – медицинска сестра, а вече и медиатор в забавачницата. Като такава помага на семействата да разберат защо е важно децата да учат. 

В помощ на учебните заведения МОН вече е назначило 200 медиатори като Диана. Най-голям проблем е трудовата мобилност.

„Няма сила, която да ги задържи през май и през септември в училище. Тръгват с родителите  да работят и ни е трябва да противодействаме това”, заяви просветният министър Красимир Вълчев.

Решението е санкциите да станат по-строги, а основното образование - задължително по Конституция.

„Едно такова влияние на ниво Конституция със сигурност би дало сила на законодателството и на всички институции, които го прилагат”, заяви Томислав Дончев.

Целта на механизма е преждевременно отпадналите ученици да бъдат под 11%.

Като неефективни обаче управляващите посочиха санкциите, които се налагат от общините. От 11 000 сигнала за отсъстващи от училище деца са наложени едва 300 акта на семейства, или по-малко от 3%.