Продължава срещата на върха в София от Инициативата „Три морета“. Президентите на страните участнички обсъждат 90 приоритетни проекта за икономическото развитие на региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

България предлага Гърция да бъде приобщена към форума. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев във втория ден от събитието. Причините да искаме това са важните транспортни и енергийни трасета с Гърция, без които икономическите връзки по оста Север-Юг биха били незавършени. 

Снимка: БГНЕС / EPA

„Реализирането на ключовите проекти на Инициативата „Три морета“ ще бъде решаваща стъпка към устойчивото развитие както на региона, така и на Европа. Нарастващият брой на тези проекти показва и колко високи са нашите амбиции“, заяви държавният глава Румен Радев, който днес в НДК в София откри форума. Темата е „Път към по-силна, обединена и конкурентна Европа“.

На срещата държавните ръководители от инициативата „Три морета“ приеха българското предложение за по-голяма свързаност в сферата на иновациите.

В изказването си българският държавен глава отбеляза, че нарастващият брой приоритетни проекти в рамките на „Три морета“ създава необходимост от привличането на много повече инвестиции за тяхната реализация. Затова е необходимо и разработването на ясни и прозрачни критерии при идентификацията и финансирането на тези проекти от страна на Фонда.

„Три морета“ вече е добре разпознаваема инициатива както в рамките на нашия регион, така и в глобален план“, подчерта Румен Радев и изрази признателността си на партньорите на инициативата – САЩ, Германия и Европейската комисия за тяхното активно участие в рамките на събитията в София.  

Снимка: БГНЕС / EPA

На днешната Среща на върха в София ще бъде приета и Съвместна декларация, която ще отрази общата политическа воля за последващото развитие на инициативата. Председателството на форума ще бъде предадено на Латвия.

В рамките на инициативата президентът Румен Радев се срещна с делегация от Конгреса на Съединените щати, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън.

Пред тях държавният глава е обявил, че България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите.

„САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени“, допълва Радев.

Снимка: БГНЕС

Президентът проведе разговори и с представители на технологичните гиганти „Амазон“ и „Гугъл“. Двете компании са сред над 400-те участници в международния бизнес форум, който се провежда в рамките на „Три морета“.

Пред тях той заяви, че България е готова да насърчи компаниите, които инвестират в развитието на човешкия капитал, да разширят своето присъствие в страната.