Три години затвор условно получи капитанът на товарния кораб „Вера Су“, след като окръжният съд в Добрич одобри внесеното споразумение по досъдебно производство на Националната следствена служба.

Изпълнението на наказанието се отлага за срок от пет години, а 59-годишният подсъдим ще трябва да заплати половината от направените по делото разходи в общ размер от 7203,47 лв., съобщиха от прокуратурата.

Хайдар Ергюн беше привлечен заедно с втория му помощник-капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента, към наказателна отговорност за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на другиго.

На 20 септември 2021 г. корабът „Вера Су“ заседна край бреговете на местността Яйлата. В хода на разследването на случая е установено, че капитанът му допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала единствено вахтен помощник-капитан без включен наблюдател.

Хайдар Ергюн призна вината си и прие определеното му наказание, като се отказа от по-нататъшното разглеждане на делото. Одобреното споразумение е със силата на присъда и не подлежи на обжалване.

По отношение на втория обвиняем по случая, след връщане на делото от съда, срещу него ще бъде внесен обвинителен акт.

Действията по разследването на другите две направления продължават в отделно досъдебно производство. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се работи за изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!