Три договора на държавната фирма "Автомагистрали" не са предоставени на проверяващите от Сметната палата. Това потвърди за bTV председателят й Цветан Цветков след публикация на вестник "Сега" за укрити от дружеството договори за наем на техника.

От предишното ръководство на фирмата отричат умишлено укриване.

Tрите договора са сключени през май миналата година за участъци 4, 5 и 6 от "Хемус". В тях няма посочена крайна цена, а плащания са предвидени на база свършена работа, потвърдиха от сегашното ръководство на "Автомагистрали".

Приложени са единични цени за ползването на техника от фирмите. Предвидено е и получаване на аванс, който не е уточнен като размер.

„По тези 3 договора не е предоставена информация на нашия одитен екип, поради, която причина те не фигурират и в справката, която ние публикувахме“, заяви Цветан Цветков.

Още лятото Сметната палата обяви, че "Автомагистрали" са изплатили над 800 милиона лева авансово по договори за изграждане на пътни участъци без капацитет и разрешения за строеж.

„Непредставянето на тези договори единствено затруднява публичността и отчетността пред обществото, но по никакъв начин няма да промени нашите констатации, че „Автомагистрали“ не са имали капацитет да изпълнят ангажиментите си по договора с АПИ за изграждане на участъци от АМ „Хемус“.

Бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев каза, че тогавашното ръководство не е укрило нито един договор при проверките.

„Ние сме представили абсолютно всичко, каквото са поискали, както от Сметната палата, така и при проверката от Агенция "Държавна финансова инспекция". Излезе първо проверката от АДФИ, няма как да сме дали договорите от АДФИ и да не ги дадем на Сметната палата“, категоричен е Стоян Беличев.

Настоящото ръководство проверява в какъв размер са плащанията по трите контракта и с какви банкови гаранции или застраховки са обезпечени държавните пари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!