Трети съдия си направи отвод по делото „Белведере”, съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд. Чрез системата за случайно разпределение на дела днес сутринта е бил избран нов съдия-докладчик – Валентин Бойкинов.

Съдия Хайгухи Бодикян, която беше избрана да гледа делото в края на декември, си е направила отвод вчера. Тя е третият съдия, който отказа да е докладчик по делото. Досега това направиха съдия Пламен Колев и Румяна Ченалова.

На 22 декември съдия Румяна Ченалова си направи отвод от делото за несъстоятелност на „Белведере дистрибуция” и „Домейн Менада”. Мотивите на съдия Румяна Ченалова за отвод по делото са свързани с образуваното срещу нея дисциплинарно производство.

На 17 декември Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова. Пред bTV френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини в тенденциозно изпълнение на задълженията ѝ, включително опит за „кражба” френска фирма, производител на вино в България.

Самата Ченалова отхвърли твърденията на дипломата, а самата тя изложи и позицията си на открито изслушване пред Комисията по етика на ВСС.

Прочетете мотивите на съдия Хайгухи Бодикян:

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg