Ваксинационните сертификати вероятно ще важат още поне година и за момента масова реимунизация не е необходима. Това заяви в ефира на „Тази сутрин“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Въпрос на национално решение е дали всеки желаещ трябва да си направи трета доза, но има данни, че това не е необходимо.

Тези, които трябва да се замислят за реимунизация са най-вече хората, които работят в среда с висок вирусен товар – лекарите, както и хората с имунен дефицит, или на хемодиализа.

От Военномедицинската академия съобщиха, че с трета игла освен медици, вече ваксинират и граждани - 33-ма са получили днес допълнителна защита. От ВМА казват, че ревкасинацията се извършва при хора със завършена имунизация, над 18 г. и след изминали не по-малко от 180 дни от поставянето на втората доза. 

Ваксиниран с първа доза, Симеон би си сложил и трета, ако не успее да си изгради достатъчно силен имунитет. Според него реимнизацията е напълно логична.

Желаещи за трета доза не липсват, казват лекарите, но поради липса на официална заповед, все още не поставят такава. 

„Третата е желателна и препоръчителна за онкоболни, за хора имунокомпроментирано състояние, но пак след преценка на личния лекар или специалист имунолог, и очакваме държавата какво ще реши за последващи действия“, обясни д-р Моника Чеуз, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Столична община.

От Министерството на здравеопазването отново подчертаха, че заповед за третата игла няма да има, а подсилващите дози, по думите им, могат да се поставят и в момента. Скоро се очаква и решение на Европейската комисия за удължаване на действието на ваксинационния сертификат с поне 1 година.

„Първите хора, на които им изтича сертификата вече са налице в Европа, така че много бързо трябва да се вземе такова решение. ЕК поиска от нас данни за това всеки месец колко хора са имунизираните“, уточни доц. Кунчев.

35% вече са ваксинираните учители с първа игла у нас. Ако ръстът на вируса обаче продължи, за някои студенти и класове може да се наложи преминаване към онлайн обучение.

„Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата. Ако го задържим като плато, това означава, че мерките работят добре, няма да ги променяме, ако видим по-рязко нарастване. Ако трябва ще сложим допълнителни мерки, да бъдем по-стриктни в излизането, да минем в ротационна среда“, каза министърът на образованието Николай Денков.

211 паралелки в училища и детски градини са под карантина, каза още министърът на образованието. За момента няма учебни заведения на дистанционно обучение.

Утре в предаването „Тази сутрин“ очаквайте проф. Асен Балтов. Бившият директор на „Пирогов“ проговаря в интервю за първи път след отстраняването си.