Спад в подкрепата към правителството. „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са вече с минимална дистанция помежду си.

Това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, направено в периода 5-12 март.

За последните два месеца „Продължаваме промяната“ губи 3,5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент.

Снимка: Тренд

ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21,9% от гласуващите. ДПС заема трета позиция с 11,4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, като веднага след нея се нарежда БСП с 10,4% от гласуващите.

Следват „Има такъв народ“ със 7,5% подкрепа, „Демократична България“ със 7,4% подкрепа и „Възраждане“ със 7,3% подкрепа.

Оценка на работата на парламента

Отрицателната оценка за работата на парламента се покачва от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март.

Снимка: Тренд

Оценка на работата на правителството

При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна. От началото на мандата на този кабинет оценките за положително и отрицателно отношение бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната - 56%.

Снимка: Тренд

Оценка на работата на президента

При оценката за работата на президента динамиката не е толкова сериозна, но и там регистрираме ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца.

През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а една трета отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните 39%.

Снимка: Тренд

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Снимка: Тренд

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията, недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи, обобщават социолозите.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа" и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, формации и войната в Украйна. Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 март чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1007 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!