Новата политическа формация около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. Това показва ново национално-представително проучване на „Тренд“, по поръчка на вестник „24 часа“, направено между 8-15 септември, чрез интервюта „лице в лице“ с таблет сред 1012 души. 

Към момента на провеждане на проучването не беше ясно дали Петков и Василев ще влязат в политиката, но заради активното говорене по темата, социологическата агенция е проучила обществените нагласи. 

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи, че лидерското място е на ГЕРБ с 24,4%. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Има такъв народ“ (17,5%) е с малка преднина пред БСП (16,6%). Четвърти се нареждат ДПС (9,3%), пети са формацията около Петков и Василев (9,1%) и шести - „Демократична България“ (8,5%). 

Снимка: btvnovinite.bg

Под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се БГ! Ние идваме“ (3,8%), „Възраждане“ (2,9%) и ВМРО (2,2%). 

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. 

Проучването регистрира още рекордно ниска оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка. 

Снимка: btvnovinite.bg

Отчита се и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. 

Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка. 

43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), „Демократична България“ (8%), БСП (5%), „Изправи се! Ние идваме!“ (3%) и ДПС (1%).