79% от българите правят коледна украса и спазват традициите на Бъдни вечер. Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд“, направено по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите към коледните и новогодишните празници.

Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1009 души.

Почти половината посочват, че най-важното нещо за тях на коледните празници е времето със семейството и приятелите.

Снимка: Тренд

67% от българите декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници за свои близки, роднини и приятели. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще подаряват подаръци. Най-вече тези, които ще купуват подаръци, са хората на възраст 30-39 г. и 40-49 г. Данните показват, че жените са по-ангажирани с този процес – 73% споделят, че ще купуват подаръци, докато при мъжете делът е 60%.

След настъпване на пандемията от COVID-19 и през декември 2020, и през декември 2021 г. се е увеличил делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци за предстоящите празници.

79% посочват, че спазват традициите на Бъдни вечер, а 17%, че не ги спазват. Тези, които заявява, че не ги спазват са най-вече представители на религиозните малцинства. 

Снимка: Тренд

58% от българите посочват, че имат и собствени семейни традиции свързани с коледните и новогодишните празници, а 39% от българите нямат такива собствени семейни традиции.

По отношение на украсата за празниците, то 79% посочват, че ще украсят дома си. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще украсяват дома си за празниците. Живеещите в столицата в най-голям дял декларират, че ще украсят домовете си.

80% ще прекарат Коледа в населеното място, където живеят, а едва 11% в друго населено място в страната. 1% ще бъдат в чужбина за Коледа. Данните показват още, че мнозинството от българите празнуват Коледа там, където живеят. Това се дължи най-вече на семейния характер на празника.

През 2021 г. най-важното за българите за коледните празници е времето със семейството – 49%. За 20% от българите е важно настроението. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-голям дял споделят, че настроението е най-важно за тях, когато става дума за коледните празници.

Спазването на традициите са важни за 7% от българите, а за 6% най-важното свързано с коледните празници са почивните дни. Сред другите важни за българите неща са коледните ястия, подаряването на подаръци, пазаруването за празниците.

Данните са от проучване на „Тренд“, направено по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите към коледните и новогодишните празници. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1009 души на възраст 18+.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!