След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа към основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври се регистрира стабилизация на нивата от месец септември.

ГЕРБ и БСП остават в практически паритет, сочат данните на социологическа агенция „Тренд“ от национално представително проучване, проведено между 3 и 10 октомври сред 1000 души по поръчка на „24 часа“.

Моментната снимка сочи сигурни пет партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%), участие с 15,9% ще има партията на Слави Трифонов, ДПС (10,2%) и "Демократична България" (8,8%).

С реални шансове за представителство остават и формацията около Мая Манолова (3,9%) и "Обединени патриоти" (ВМРО и НФСБ) с 3,8%. 

Сред по-малките политически формации също не се наблюдава съществена динамика. Разликите са в рамките на стандартното статистическо отклонение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тренд“ тества нагласите на българите по темата с COVID-19 всеки месец от март насам. След първоначалното успокоение последвало от либерализацията на мерките, страховете постепенно се покачват. 

През октомври вече две трети от българите са на мнение, че епидемията от коронавирус ще продължи да се развива. Само 15% смятат, че пандемията е затихваща. 

Половината българи са на мнение, че не трябва да се възстановяват мерките срещу разпространението на COVID-19, сочат данните на социологическа агенция „Тренд“.

Оценката за работата на парламента продължава да бъде най-ниската от всички институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, докато само 14% дават положителна оценка. 

При правителството не се забелязва промяна от последния месец, като малко над една пета са склонни да го оценят положително. 48% оценяват положително президента, докато 39% са на обратното мнение. 

От протестите насам, съдът и прокуратурата отбелязват спад в оценката за своята работа. Въпреки че протестът е насочен срещу прокуратурата, съдът също търпи пасив, възприемайки се като част от една обща система с прокуратурата – съдебната. И двете институции се ползват с малко над една пета положителна оценка и над 60% отрицателна.

Регистрира се и определена динамика в оценката към полицията, като непосредствено преди протестите 48% заявяват положителна оценка, а 38% отрицателна, то през октомври 45% декларират отрицателна, а 43% положителна. При армията не се отчита динамика.