Ако изборите са днес пет партии щяха да влязат в парламента – БСП, ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС. 

ГЕРБ и БСП са с почти изравнен резултат, отчита проучване на обществените нагласи, направено от агенция „Маркет Линкс“. То е по поръчка на bTV и е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 – 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Социологът Добромир Живков коментира в „Тази сутрин“, че през последните месеци с плавни темпове управляващата партия губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат. 

„Откакто започнаха протестите и се наситихме със всички скандали в публичното пространство – ГЕРБ започна да губи и се сви до своето партийно ядро. (…) БСП успява да има прираст, но той не е съществен, не е органичен заради нещата, които предлагат на политическия пазар. По-скоро това е реакция срещу ГЕРБ“, заяви Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията. Според проучването, под 4% подкрепа получават коалиционните партньори в управлението – „Обединени патриоти“. 

„В обществото се наблюдава спад на удовлетвореността от управлението на страната. Това е фактор от отчуждението от политическата система и институциите. Заради усещането са корупция, влошена съдебна система и че гражданите нямата възможност да влияят“, коментира Живков. 

В контекста на политическата криза у нас, социологическото изследване показва, че нагласата към европейските институции се възприемат като инструмент за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми.

Снимка: btvnovinite.bg

71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България. 

„Все още по-разпространено е мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции. Има сериозни очаквания европейските институции да се ангажират по-задълбочено с проблемите у нас, което в някаква степен се случи чрез Механизма за върховенството на закона“, уточни социологът. 

Живков уточни, че според проучването, геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО – не е застрашена.