Две трети от пълнолетните българи подкрепят протестите, а 59% искат оставката на правителството и бързи избори. Това показва последното изследване на „Галъп Интернешънъл“. Допитването е проведено в периода от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи.

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите показват, че втори кабинет в настоящия мандат по-скоро обърква хората, като 36% подкрепят подобен сценарий, а против са 43%.

Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

ГЕРБ среща подкрепа от 13,2% от допитаните, а БСП има сходен, но леко по-висок резултат от 13,5%.

„В социологически план двете числа на практика значат едно и също, но проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ. Това се дължи вероятно на факта, че теренът на изследването улавя ефектите на големия протест от 2 септември, който носи щети на ГЕРБ. Вероятно има и известен ефект на непрестижност. Изследването няма как да улови ефектите на вътрешнопартийния избор в БСП. Няма как да улови и последните ефекти на вчерашната акция, свързана и с Мая Манолова, в Народното събрание (барикадата с граждани и майки от „Системата ни убива“ – бел. ред.)“, се посочва в анализа на „Галъп“.

Според данните в него президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%: „Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас“.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото, се казва още в анализа. Слави Трифонов има 30% доверие. Хората от „Отровното трио“ все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16%, обобщават от „Галъп“.

Най-различните лансирани досега идеи за конституционни промени срещат подкрепа, понякога автоматична, а самото искане за нова конституция също предизвиква объркване.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до прогнозите за избирателната активност, 29,4% са се преориентирали към негласуване или опцията „не подкрепям никого“ – 6,8%. Други – 8,3%, биха дали гласа си за Слави Трифонов.

Снимка: btvnovinite.bg

„ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7,6%), а ОП (2,7%) частично са преодолели шока от пика на протестите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в следващо НС. ДБ (5,2%) и формацията на Мая Манолова (2,2%) остават на високите нива, постигнати в пика преди месец, но засега не продължават „нагоре“. Влизането на мрежата на Манолова ще зависи от работата до изборите, докато ДБ изглежда сигурен участник в НС. Така изгледи да бъдат в следващо Народно събрание отново имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни. Разбира се, данните не могат да бъдат прогноза за изборен резултат, а и са представени сред всички, имащи право на глас, а не само сред гласуващите (както биха били представени в същинска предизборна кампания)“, показват данните от допитването.