21 български граждани вече са успешно евакуирани от Судан, а още 10 също са поискали съдействие да напуснат страната

Първата група наши сънародници е била изведена с германски самолет, като трима наши сънародници кацнаха в София.

„Нападението стана в събота. Мъжът ми, който е лекар, ме принуди да тръгна, защото не исках да го оставям“, обясни Мариана Илиева, една от евакуираните.

„Той от 2004 година работи там. Исках да тръгна с него, но той имаше много отговорности. Притеснявах се за него, той ми е съпруг. Не може аз да съм добре, а него „вълците да го ядат“, добави тя.

Снимка: bTV

„Болницата, в която работи, е извън Хартум. Много познати се обаждаха за помощ и за кръв. Комуникациите бяха много зле. Нямаше кой да прибере починалите с дни. Мародери ограбваха. Лабораторията им беше нападната от Силите за бързо реагиране. Убити са охранителят и военният. Разбили са касата и апаратурата“, посочи Илиева.

Николета Борисова Елбалула е българка, омъжена и живееща от дълги години в столицата Хартум. Казва, че ситуацията е критична, а хиляди хора напускат Судан през границата с Египет.

„Напрежението е нажежено само в Хартум. Не можеш да различиш военните самолети от тези на Силите за бързо реагиране. Цяла седмица няма нито ток, нито вода. Тръгнах, както ме виждате, по домашно му“, каза Николета.

Снимка: bTV

Впечатленията на нашите сънародници са, че проблемите в африканската държава се задълбочават всеки следващ ден. Българите изразиха благодарност към дипломатическата мисия в Кайро и Саудитска Арабия, както и на Министерството на външните работи. 

България няма посолство в Судан, затова и в момента с евакуацията на българите е ангажирано дипломатическото ни представителство в Кайро, както и това в Саудитска Арабия.

А от Българското външно министерство заявиха за bTV, че продължава да се работи за евакуацията на останалите в Судан 10 наши сънародници.