Сигналът ни за корупция върху електронния министър Александър Йоловски е прехвърлен в Софийска градска прокуратура (СГП). Това каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ в парламента.

„Бяхме подали сигнал в КПКОНПИ за корупция в особено големи размери срещу Кирил Петков и Божидар Божанов, които са оказвали натиск върху техния министър на електронното управление 640 милиона лева да не бъдат през обществени поръчки, а да бъдат раздадени на подходящите фирми, които те посочват“, припомни Йорданов.

„Имаме отговор от комисията, която е сметнала сигнала за достатъчно основателен и са прехвърлили към СГП“, допълни той.

„Петков и Божанов отиват при министъра си и му казват как за електронно управление има предвидени 640 милиона лева, които няма да минат по чисти процедури и прозрачни обществени поръчки, а те ще му кажат кои фирми ще изпълнят срещу тези пари съответните дейности. Това е корупция във висшите етажи на властта и оказване на натиск върху действащ министър“, заяви Тошко Йорданов.

Той също заяви, че Йоловски е бил заплашван, че ако не направи това, нещо ще се случи на семейството му. Той е дал показания пред КПКОНПИ.

Гроздан Караджов (ИТН) обясни, че КПКОНПИ е направила съответната проверка. Тя е разпитала не само лицата, които са замесени в този казус, но е проверила и документацията, която показва, че наистина има такива 640 млн. лева, за които наистина е имало такъв вариант, в който той е бил натискан да се разпределят, без да се минава по реда на закона за обществените поръчки, каза още той.

На въпроса дали очаква Делян Пеевски да развали сглобката, Тошко Йорданов отговори, че не знае какво да очаква.

"Няма никаква гаранция, че утре няма да се гушнат след едно "мазно кафе“ и седене в скута", допълни още той.