Топпрокурори разплитат аферата „Суджукгейт” в Добрич. Започнаха разпитите на свидетели по разследването срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, използвал името на премиера Бойко Борисов за сплашване и лични облаги. Днес той подаде оставка като народен представител.

При засилени мерки за сигурност и защита на свидетели тук в Съдебната палата на Добрич вече бяха разпитани 9 от 12-те потърпевши. Само един от свидетелите разказа пред медиите за тормоза, на който е бил подложен през последните години.

Лично или чрез приближени депутатът Живко Мартинов е заплашвал бизнесмени или със саморазправа, или с масирани проверки на държавни институции. В един от случаите на натиск са подложени полицаи и прокурори.

Безпрецедентно 10 служители на Бюрото за защита на свидетели са командировани от София, за да гарантират незабавна защита на свидетелите. Според прокуратурата натискът върху разпитваните продължава и през последните дни.

Доказателства се събират по пет обвинения. Сред изнудваните е и собственик на фирма за недвижими имоти, станал жертва на измами, проверки, ревизии и глоби за над 170 хиляди лeвa.  

„Получих заплахи, че ако не спра да пускам жалби, ще ми фалират фирмата и ще ме унищожат. В крайна сметка ми фалираха фирматa”, каза бизнесменът Тихомир Атанасов. 

В тайна се пази самоличността на търговеца на колбаси, изнудван за 4 тона суджук под предлог, че са за Бойко Борисов.

Обвинението твърди, че депутатът Живко Мартинов е упражнил натиск и върху прокурори и полицаи – за оневиняването на бивш зам.-министър на финансите, причинил катастрофа с двама загинали.

„Голяма част от тях вече не са в системата на МВР, точно защото не са се поддали на натиска”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Междувременно заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че досега не е имало сигнали за нарушения от Мартинов. Той обаче поискал да бъде освободен като народен представител, за да не пречи на разследването, както и за да не се руши авторитетът на ГЕРБ и на Бойко Борисов.

Ако се докаже, че депутатът е имал помагачи, ще има и още обвинения. Утре парламентът трябва да гласува оставката на Живко Мартинов като депутат.

„Правосъдие, а не суджуци!” - под това мото инициативата „Правосъдие за всеки” организира символично гражданско присъствие край парламента утре в 8:30 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!