Общественият защитник на гражданите срещу „Топлофикация София“ и самото дружество излязоха със сходни позиции за причините за високите сметки за парно от ноември.

Това се случва, след като вчера енергийният регулатор започна проверка на сметките за последния месец. Днес стана ясно, че причината за проверката на КЕВР е по разпореждане на Върховната административна прокуратура. 

От държавното обвинение поясняват, че публикации в медиите са причината да изиска тази извънредна проверка. От „Топлофикация София“ изразиха увереност, че нарушения няма да бъдат открити. 

Тази година през целия ноември месец е имало отопление в София. Това е една от причините сметките за парно и топла вода да бъдат по-високи от миналогодишните. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ омбудсманът на „Топлофикация София" Деян Дянков. 

„Сметките са въз основа на потребената енергия от клиентите на дружеството. През целия ноември имаше отопление за разлика от миналата година. Средната месечна температура през миналата година е била около 10 градуса, сега отива между 4,5 и 5 градуса“, обясни Дянков.

Работата от вкъщи и електронното обучение на учениците също са повлияли върху потреблението на топлинна енергия.  

От самото дружество заявиха, че потреблението за месец ноември е с почти 30% по-високо в сравнение със същия месец на миналата година.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!