Енергийният регулатор и топлофикациите обсъдиха поскъпването на парното и топлата вода от 1 юли. Изненадващо част от топлофикациите настояха за по-ниски цени от разчетите, направени от регулатора.

В заявленията си дружествата поискаха рекордно поскъпване между 30 и 330%. От регулатора коментираха, че са намерили резерви скокът на парното да е средно за страната около 40%.

За най-голямата топлофикация - тази в София, поскъпването трябва да бъде 39%. Най-голямо е увеличението за Разград - над 50%.

Регулаторът ще разгледа предложенията на топлофикационните дружества, но председателят на комисията Станислав Тодоров коментира, че не очаква скокът да е по-различен от вече направените разчети.

„Бих искал да обърна внимание, че всяка топлофикация може да въведе и по-ниски цени от обявените от комисията за уязвими групи потребители или за клиенти, които може да отидат другаде, за да ги задържат. Всяко дружество може да води своя политика“, добави той.

Предстои да се вземе окончателно решение с колко ще поскъпне парното. Комисията обсъди и предстоящото поскъпване на тока от юли. За трите електроразпределителни дружества се залага поскъпване от около 2,5% до над 4,5%.