Искам цялата власт сега и безконтролно означават думите на президента, ако някой я иска, да обясни какво иска. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в МС.

Той поясни, че няма да отговаря с това, че се иска оставката на президента, а напротив искат да си изкара мандата до край:

Въпреки че не съм съгласен с публично изразяваните от него тези, добави Дончев.

По-рано Румен Радев направи изявление, в което призова правителството и главния прокурор да подадат оставки. 

Вицепремиерът е категоричен: Aко искаш цялата власт, трябва да кажеш с какви цели, програма, защо, да обясни какво ще направи. Ще заповяда на полицията да пусне агитките в МС или има идеи в социалната и икономическата сфера. Има точка, от която връщането назад е много трудно, предупреди Дончев.

Той посочи, че Министерският съвет не е на Бойко Борисов, президентството - на Румен Радев, а полицията на Младен Маринов.

Имаме само една държава и който и каквито политически сметки да прави, призовавам да пази държавата, заяви вицепремиерът.

Няма нищо по-болно едни българи да бият други, независимо каква е причината, коментира снощната ситуация той. Дончев благодари на българските полицаи, които през изтеклите два дни са подложени на огромно напрежение.

Той подчерта, че сегашното правителство е единствената възможна конструкция, която може да управлява в момента.

Томислав Дончев добави, че няма нито да иска оставката на държавния глава, нито да хули президентската институция, защото това би задълбочило още повече институционалната криза в държавата.

На брифинга говори също и социалният министър Деница Сачева, както и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Нека да мислим за това не просто как да подкрепяме псевдо проекта „български лято“, а да мислим за това какво ще направим с българската зима. До този момент ние не чуваме нито една визия за това какво следва, след като подбуждаме всички тези метежи, всички тези погроми, всички тези протести. Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие и трябва да знае към какво води държавата. Политическият екстремизъм, който в момента се опитва да практикува господин Радев е опасен за държавата“, заяви Сачева.

Тя призова за възстановяване на диалога между институциите.

„Президентът намекна, че може би има забележки към Европа. Нека, ако някой има други планове за България извън нейното европейско развитие, извън спазването на законите и конституцията на страната, извън демокрацията - да излезе и ясно да заяви това“, каза още Сачева.