ГЕРБ ще извървят цялата процедура по предлагане на нов Кабинет на президента и след това - внасяне на състава за одобрение в Народното събрание. Плановете на партията обяви в "Тази събота" по bTV вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Преди да връчи мандат, държавният глава ще проведе консултации със шестте парламентарни сили в понеделник. Според Томислав Дончев в състава на новото проекто-правителство на ГЕРБ ще има и нови, и стари лица. А на въпроса защо той не беше номиниран за премиер, отговори така: „Защо не съм аз – може да не ми е дошло времето, или пък е минало“. 

Коалиция с вторите от „Има такъв народ“ е трудна, но невъзможна задача, казват от новите партии. Те са категорични, че няма да подкрепят ГЕРБ.
Хаджигенов

„Коалиция не мисля, че е вариант. Коалиция на малцинството с подкрепа на останалите е вариант според мен, работещ“, заяви адвокат Николай Хаджигенов.

„Ако „Има такъв народ“ решат да излъчат правителство, ние сме готови да седнем и на принципна основа да подкрепим едно такова тяхно правителство, каза Борислав Сандов, съпредседател на ДБ.
- Без гласовете на БСП и ДПС не става.
- Едни от тях поне но това вече е въпрос, който наистина е свързан с принципи. 

Ревизията на управлението на ГЕРБ за 10 години назад бъдещите проверявани определиха като политически трибунал.

„Ще се опитва по-скоро да генерира политически сензации. Проверка не се прави от комисия в Народното събрание. Тя се прави от одитори, от порверяващи“, каза Томислав Дончев.

„Нов друг главен прокурор, нов Висш съдебен съвет и тези материали, ако открием данни за престъпление, бъдат изпратени на истински прокурор, нещата ще се задвижат“, коментира адв. Николай Хаджигенов.

„Ще бъдем много сериозно фокусирани върху конкретни теми, конкретни предприятия Българския енергиен холдинг, водния холдинг, държавни предприятия, които са в сферата и на енергетиката“, обясни Борислав Сандов.

От „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ подчертаха, че за пръв път има мнозинство на опозицията.

Какво искат българите след вота на 4 април - правителство или нови избори? И какво може да постигне новият, така различен вече парламент? Гледайте извънредното студио на bTV "Новият парламент - накъде?" утре от 17 ч. с водещи Антон Хекимян и Светослав Иванов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!