„В момента виждаме нарисувана една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили – политически сили от кръга на Румен Радев. И всичко това се прави с цел той да спечели втори мандат като президент“. Това обяви Тома Биков от ГЕРБ на втори брифинг за деня в централата на партията.

По думите на Биков новият Изборен кодекс е „срамен“, ще доведе до провал на изборния процес и от политическа криза ще вкара страната в конституционна криза.

От ГЕРБ се оплакаха, че в последния момент са разбрали за консултациите при президента на 5 май за определяне на новите членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Ние не знаем нито на какви критерии трябва да отговарят кандидатите за членове на ЦИК, които президентът ще назначава по негови собствени усмотрения, нито какво се очаква от тях“, обяви Биков.

Зам.-министърът на външните работи и лидер на младежкото ГЕРБ Георг Георгиев пък обяви, че Ивайло Мирчев от „Демократична България“ лъже, че Иван Тодоров не е бил дарител на „Да, България“. По-рано днес темата беше започната от премиера в оставка Бойко Борисов, като това провокира депутата да обвини лидера на ГЕРБ в разпространение на фалшиви новини.

Георгиев извади справка от Сметната палта, в която фигурира името Иван Тодоров като дарител на партията на местните избори с принос 100 лв. Човек с такива имена е свързан с фирмата „Сиела Норма“, доставила машините. След втория брифинг на ГЕРБ, от „Да, България“ отбелязаха, че в случая става дума за сходство на имена и двамата Ивановци нямат общо.