„Аз винаги, когато влагам пари на данъкоплатците, показвам къде са отишли. 100 милиона вложихме за избори. Демокрацията е скъпо начинание. Още повече че бяха в пандемията. Още повече че бяха проведени под зоркия поглед на наблюдатели от всички организации, които казаха, че сая честни и затова никой не ги оспори. Именно защото демокрацията е скъпо удоволствие, партиите трябва да направят стабилно управление“. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на извънреден брифинг на неговата партия ГЕРБ.

„Има държави, към които ние се стремим, със 7-партийни правителства, има държави като Белгия, които правят правителство по 1-2 години. Разбира се, там я няма тази глупост, която тук, със служебното правителство. Преди изборите политическите партии имат своите програми, тактика на действие. Това е нормално за демокрацията. Именно защото демокрацията е скъпо нещо, след това политическите партии са длъжни заради всички стотици милиони, които се дават за избори, да направят необходимото да има стабилно управление“, допълни Борисов.

„Благодаря на българите, че оставиха ГЕРБ първа политическа сила. Не знам как вторият има 250 000 гласа по-малко от първия. Тези, които се нарекоха „Отровното трио“, казват, че ГЕРБ били токсични. БСП не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея? Ако се оказва, че ще й дадат мандата и тя го върне? ДПС не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея? „Да, България“ не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея? Малко да си мерим думите и да зачитаме начина, по който ни е подредил българският народ“, каза Борисов.

„Не може партията на Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, защото Борисов продължава да управлява. Повече от месец имахте, да си бяхте направили едно правителство - ако ще да е проформа. Неслучайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха дори думичка отпред при редовни. При този парламент, при това взаимоотношение между политическите субекти в България кога ще има пълен мандат – никога", каза Борисов.

"Промените в Изборния кодекс обслужват президента"

"На Разпети петък да приемеш закон за три дни при положение, че ние сме имали препоръки една година преди избори кодексът да не се пипа. Целта беше единствено ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Не му направиха методология, за да е диктатът пълен. Къде му е методологията? Как ще назначи председател, заместник-председател?", попита Борисов.

Премиерът в оставка зададе още въпроси за приетите промени в Изборния кодекс. Според него има погазване на всички принципи и се нанасят щети на демокрацията.

"Какво значи да напишеш "при възможност" в закон? Видеонаблюдение ще има където има възможност. Там, където резултатите ни са лоши, ще има видеонаблюдение, а там където са добри - няма?", заяви Борисов.

Друга слабост, според него, е машинното гласуване: "Кога ще направите обществените поръчки за тези машини?Как ще разнесат машините до Австралия, САЩ, Азия? Как ще ги инсталират? Кой ще ги контролира? „Ако се повреди машината, ще се гласува на хартия". Това означава, че трябва да се напечатат всички бюлетини за изборите".

"Отивам в секцията и машината е повредена. Аз ще искам касиране на изборите, моя глас къде е?", каза премиерът в оставка.

Борисов заяви, че депутатите от новите партии и в частност "Да, България" са направили промените в Изборния кодекс така, че една фирма да спечели обществената поръчка за закупуването на останалите машини за вота.

По думите на Борисов целта е да продължи по-дълго управлението на служебното правителство на президента Радев.

"Няма да има правителство и след тези избори"

"Те харчат парите на избирателите в безсмислени упражнения. Няма да има правителство и след тези избори. Те не искат да говорят, докога ще я караме така, след като нямаме обединител? Няма да ни събере да ни каже да се спрем", заяви Борисов, визирайки президента Радев.

Въпреки всички критики за промените в Изборния кодекс, Бойко Борисов първоначално заяви, че ГЕРБ няма да ги атакува в Конституционния съд, но впоследствие в отговор на журналистически въпрос дали все пак няма да сезира магистратите, каза: "Добре бе, дайте ги!".

„Стоиме в опозиция и наблюдаваме и ако имате нужда, ние сме насреща. Целта ми е стабилност в държавата, а не да има се подиграваме. Не искам да управлявам, вие не ме пускате зорлем, защото не можете да сформирате правителство“, каза Борисов.