Депутатът от ГЕРБ Андрей Новаков обясни в предаването „Лице в лице” защо е сезирал Европарламента за „политическа намеса на „Демократична България” в работата на антикорупционната комисия". Той каза, че никой не променя законодателство за една нощ и без дебат.

„Аз резолюция срещу собствената си държава никога не съм писал, не съм искал и дебати в ЕП със същата цел. Това, което направих аз, е комисията по контрол на бюджета да провери дали тази институция, която отговаря за опазване на бюджета, за събиране на средства, придобити по престъпен начин, ще й се гарантира работата и, ако има нова такава, ще си свърши работата, така че да защити интереса на българския данъкоплатец, което едва ли изглежда така. Ако имат аргументи, защо не ги дадоха?

Кой променя цяло законодателство за една нощ така, без дебат, без една минута дебат? Никой не прави така. Знаете ли как изглеждаме в очите на нашите европейски партньори – институция, с която си партнират – ОЛАФ, Сметната палата, Европейската комисия – изведнъж спира да съществува и никой не ти казва с кого ще започнеш да си говориш. А тук говорим за дела с огромен обществен интерес. Ще ми се с тези колеги да седнем и да си говорим.

Беше непонятно в Европейския парламент как е възможно с уважавания от мен господин Радан Кънев, който стои на три седалки от мен, как неговата партия казва в България – Ние няма да си говорим с тях. Аз не съм очаквал те да подкрепят наше правителство, но да седнем и да говорим. Те отказват да говорим. Как изглеждаме в очите на хората в Европа? Не казвам, че ние сме невероятни, как може да откажеш разговор с някой, който е в твоето политическо семейство”.

Андрей Новаков каза, че иска комисията, в която работи, да поиска обяснение от тази комисия в Народното събрание как за една нощ са се закрили институции, които работят с години.

"Макар да имат проблеми за решаване, едва ли тяхното решаване минава през закриване. Това е като да хвърлиш бебето с водата. Ще ми се такива огромни промени да минават през дебат. Къде беше дебатът? Потърсиха ли мнението на ВСС, на Министерството на правосъдието, потърсиха ли мнението на магистратите? Как за една нощ го решиха това, не знам.

Не поставям под съмнение техните добри намерения, те имаха възможност да съставят правителство само преди няколко дни и, ако искат, и монархия можеха да направят и да осъмнем тази сутрин с друго държавно устройство – 165 депутата. Толкова гласуваха за председателя на Народното събрание. Имаше заявки за подкрепа на правителство на господин Трифонов от почти всички политически партии, имаше сигурно повече от 160 човека".

Те обаче не предложиха правителство, допълни евродепутатът.

„На мен ми е работа и не мога да го проследя докрай и да разбера какво се случва. Сутринта имаше ограничение на секциите в чужбина, сега вече няма. Тук трябва да призная на „Демократична България” – те се справиха с един проблем – това беше проблемът с изборния туризъм. Такъв вече няма да има – хората ще си гласуват директно в Турция".

Цялото интервю гледайте във видеото.