Стартът на тол системата се отлага и вместо да стартира на 16 август, от тогава ще започне само техническата й експлоатация за тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона. Не по-късно от 1 март догодина системата ще влезе в сила и за търговска експлоатация, така от 1 март 2020 г. ще започне събирането на таксите по пътищата. 

Това предлага ГЕРБ с внесени промени в Закона за пътищата. Те се отнасят до въвеждането на системата за електронно таксуване от смесен тип, обясни пред журналисти в парламента Александър Ненков.

По действащата нормативна уредба на 16 август т.г. трябваше да започне и търговската, и техническата експлоатация на системата. 

Предложението реалното събиране на такси да започне от март догодина дошло след срещи с всички превозвачи за намиране на най-добрия компромисен вариант от гледна точка на тарифирането, както и обхвата на пътищата, уточни Ненков. Дотогава превозвачите ще използват електронни винетки както и досега. 

По първоначалния замисъл тарифирането трябваше да важи за магистралите, първокласните, второкласните и част от третокласните пътища.

В процеса на разговорите, проведени между регионалното министерство, АПИ и превозвачи, се е стигнало до предложение да се изключат пътищата от трети клас и, може би, някои от втори. 

Друга причина за отлагане на търговската експлоатация бил опитът заради проблемите с електронните винетки в началото на тази година, изтъкна Александър Ненков, цитиран от БТА.  

В закона сме записали краен срок за въвеждане на търговската експлоатация не по-късно от 1 март 2020 г., подчерта Ненков.